«2014 Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα Κώδικα»

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής με την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ (182942/Γ2/29-11-2013) διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων  «Εβδομάδα Πληροφορικής: Ωρα Κώδικα»   με

 

Afisa-A3-code-hour-14-4all-v1-1εκπαιδευτικές εβδομάδες για την Επιστήμη Η/Υ  & Πληροφορικής.

 

 

 

 

 

 

 

Στις 11-17 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Πρόταση μας για τις σχολικές δράσεις, κατά την Ευρωαπϊκή Εβδομάδα Πληροφορικής:

 1. Ανάγνωση, με τη συμφωνία του σχολείου, σε πρωινή συγκέντρωση, σύντομου κειμένου σχετικά με το θέμα προς ενημέρωση των καθηγητών και των μαθητών αλλά των γονιών/κηδεμόνων των μαθητών μας
 2. Συζήτηση σε μάθημά σας Πληροφορικής με τους μαθητές για τον προγραμματισμό, με την παρότρυνση να μεταφέρουν και συζητήσουν το θέμα αυτό στο περιβάλλον τους.
 3. Εκπόνηση δραστηριοτήτων με τους μαθητές κατά τη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας μαθήματος Πληροφορικής μέσα στην εβδομάδα, για κάθε τμήμα, που μπορεί να περιλαμβάνουν ανάπτυξη κώδικα, αλλά και επίδειξη, προβολή βίντεο κ.ά.
 4. Ανοικτή εκδήλωση με ομιλίες – επίδειξη δραστηριοτήτων μαθητών για το ευρύ κοινό

 

Αφίσα σε Α3 [Code-hour-A3-4print-4all] για εκτύπωση (Δημιουργός: Ν. Ευθυμίου, Εκπαιδευτικός ΠΕ19, Γυμνάσιο Λεπενούς)

 

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού;

 

Τι χρειάζεστε για μια εκδήλωση #codeEU

 

 

Υιοθετήστε την δράση στην αίθουσά σας

 • Κάθε εκπαιδευτικός Πληροφορικής: Στόχος είναι η προώθηση της γνώσης σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο.
 • Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις: Όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Οι δράσεις θα αφορούν όλες τις ηλικίες ξεκινώντας από την τάξη του Νηπιαγωγείου.
 • Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας: Τα μαθήματα βήμα προς βήμα που διατίθενται μέσω διαδικτύου διευκολύνουν τον καθηγητή στην υλοποίηση της δράσης με ελάχιστη προετοιμασία.
 • Οι υπολογιστές είναι προαιρετικοί: Οι μαθητές/τριες μπορούν να μάθουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή, σε ένα tablet, ένα έξυπνο κινητό ή και χωρίς καμία από αυτές τις συσκευές (unplugged) .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους εμπλοκής με την συγκεκριμένη δράση, τα δώρα που θα κερδίσουν όσοι ασχοληθούν, προωθητικά βίντεο, υλικό και τους φορείς που συνεργάζονται μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.csedweek.org

Αυτό το Δεκέμβριο, δέκα εκατομμύρια μαθητές/ φοιτητές εξερευνούν την Επιστήμης Υπολογιστών & Πληροφορικής και έχουν μια πρώτη – εμπειρία αλγοριθμικής σκέψης – προγραμματισμού Η/Υ, tablet, smartphone, ή ακόμα και χωρίς υπολογιστή (unplugged)

 

Advertisements

9 thoughts on “«2014 Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα Κώδικα»

 1. Εφάρμοσα την διδασκαλία κώδικα σε τέσσερα τμήματα (Α και Β τάξη) στο 1ο Γυμνάσιο Δράμας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές μου ενθουσιάστηκαν με τον προγραμματισμό.
  Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Πρέπει να θεσπιστεί αυτή η εβδομάδα!

 2. Στο ΓΕΛ Χρυσούπολης Καβάλας, οι μαθητές μας προγραμματίζουν χρησιμοποιώντας το προγραμματιστικό περιβάλλον ΒΥΟΒ (Α’, Β’ τάξη), τον διερμηνευτή της γλώσσας (Γ’ τεχνολογική κατ/νση) και το GameMaker (Γ’Πολυμέσα/Δίκτυα). Οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη προγραμμάτων με χρήση του οπτικού προγραμματισμού (ΒΥΟΒ -GAMEMAKER) παρά με την ανάπτυξη προγράμματος μέσω συγγραφής κώδικα (πχ PASCAL).
  Πάντως φαντάζει (τουλάχιστον οξύμωρο) να διοργανώνουμε εβδομάδα κώδικα στα «σχολειά» μας την στιγμή που καταργούν το μάθημα της πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο καθώς και τον δεύτερο συνάδελφο στο τμήμα (δηλ εργαστήριο με 25-27 μαθητές).

  Αγαπητοί Σύμβουλοι Πληροφορικής «μεταλασσόμαστε» σε φύλακες μαθητών, παρά σε εκπαιδευτικούς που στοχεύουν στην μόρφωσή τους. Οι δράσεις αυτές πάντα κάτι θετικό έχουν να προσφέρουν, «κοιτάξτε» όμως και το γενικό πλαίσιο.

 3. Εργάζομαι στο Γυμνάσιο – ΛΤ Μεταξάδων και στο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου. Εφάρμοσα την ώρα του κώδικα σε τμήματα του γυμνασίου, του λυκείου και του ΕΠΑΛ. Τα παιδιά ένιωσαν αφάνταστη ικανοποίηση όταν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ώρα του κώδικα και να πάρουν το πτυχίο τους. Κάποιοι μαθητές το έβαλαν ως φόντο στον υπολογιστή.
  Συγχαρητήρια.

 4. Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου συμμετείχε στην ώρα κώδικα καθολικά. 14 τμήματα – 300 μαθητές/τρίες έγραψαν κώδικα … Όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν ενεργά. Αρκετοί μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες τα πήγαν περίφημα – σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις καλύτερα και από άριστους μαθητές. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις μαθητές οι οποίοι δεν έχουν ποτέ προγραμματίσει να τα καταφέρνουν τόσο καλά… Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στην εξάπλωση αυτής της πρωτοβουλίας και εύχομαι του χρόνου να εφαρμοστεί η ώρα κώδικα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.

 5. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μονεμβασιάς συμμετείχαν στην ώρα κώδικα.6 τμήματα γυμνασίου και 3 τμήματα λυκείου.Συγχαρητήρια σ’ αυτούς που το διοργάνωσαν, οι μαθητές ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ!!!

 6. Το Γυμνάσιο Θουρίας, Μεσσηνίας συμμετείχε καθολικά στην ώρα κώδικα με μεγάλη επιτυχία (120 μαθητές). Αρχικά το έδειξα στην Β και Γ γυμνασίου, αλλά τελικά και στην Α οι μαθητές ενθουσιάστηκαν. Όσοι είχαν πρόσβαση διαδικτύου από το σπίτι τους το συνέχισαν για αρκετές ημέρες ακόμα. Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για αυτό. Τέτοιες δράσεις ανεβάζουν το κύρος του μαθήματος.

 7. Το 5ο γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου συμμετείχε καθολικά στην ώρα του κώδικα με μεγάλο ενθουσιασμό από την πλευρά των μαθητών. Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να το δείξουμε στα παιδιά μας. Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του ανέβασε την αυτοεκτίμησή τους, ενώ αύξησε και το ενδιαφέρον τους για το μάθημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s